Dit jaar was een van de warmste en droogste zomers sinds mensenheugenis. Voor de craft bier liefhebber betekende dit veel momenten om van goed craft bier te genieten, in de zon of juist in de schaduw. Nu aan deze lange zomer een einde komt en de herfst haar intrede doet, kan de korte broek weer in de kast en moet de jas wat vaker aangedaan worden. Bij het korter worden van de dagen borrelt bij veel bierdrinkers de behoefte aan bokbier op. Bokbier, of bockbier, bestaat in Nederland al decennia en was lange tijd een van de weinige alternatieven voor pils. Gelukkig is er inmiddels een enorme variatie in het aanbod van speciaalbieren. Ondanks dat is bokbier nog steeds populair. Uit onderzoek van Bureau Ruigrok naar bierconsumptie blijkt dat de helft van de bierdrinkers wel eens bokbier drinkt.
Wat is bokbier?
Bokbier is de Nederlandse benaming van een van oorsprong Duits bier, dat Bockbier heet. Het ontstaan van deze benaming is niet duidelijk. Theorieën over deze naam zijn, dat het ofwel een verbastering is van Einbecker Bier dat in Beieren ‘Ainpöckisch Bier’ genoemd werd en in de volksmond al gauw ‘Ein Bock’ ging heten. Een andere theorie is dat dit bier vernoemd is naar de Germaanse god Donar. Deze god is half mens en half bok en symboliseert de vruchtbaarheid.
Verschil tussen herfstbok en lentebok
Het bokbier werd traditiegetrouw als eerste na de zomer gebrouwen, omdat de belangrijkste ingrediënten van dit bier de in de zomer geoogste gerst en tarwe waren. Na vergisting en rijping kon dit bier dan in de herfst worden gedronken. Later is er een variant bijgekomen die in de vroege lente werd gebrouwen. Vandaar de benamingen herfstbok en lentebok.
Bokbier wordt naast Duitsland inmiddels ook in Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Tsjechië gebrouwen. De herfstbok is vrijwel altijd robijnrood of donker van kleur en heeft een karamelachtige, zoete smaak. De lentebok is meestal blond tot amberkleurig en is wat frisser van smaak en smaakt daardoor wat 'lichter' dan de herfstbok. Bokbieren variëren van 6% tot 7% alcohol. Inmiddels hebben veel craft bier brouwerijen het bokbier herontdekt en door het gebruik van andere mouten en kruiden hebben deze bieren verrassende smaakcombinaties opgeleverd.