NUNC en Kurriebaas: oude bekenden!
Speciaal bier wordt door steeds meer mensen gedronken. Ook bij het eten. En wanneer je de juiste gerechten kiest bij je favoriete bieren, kun je aangenaam verrast worden bij het naar binnen werken van je warme hap. Foodpairing heet dit in goed Engels. Ik ben zelf een grote fan van de Aziatische keuken en heb een oude bekende opgezocht die van deze passie zijn werk heeft gemaakt. Bas Heijmans, tegenwoordig vooral bekend als Kurriebaas, maakt hele lekkere kurries (inderdaad met een K, want er zit een Hollandse twist in zijn kurries).
Bas en ik hebben jaren samen gevoetbald bij het derde elftal van Jeka; een fraaie verzameling van sportieve gezelligheidsdieren waarvoor de derde helft minstens zo belangrijk is als de wedstrijd zelf.
Aan de keukentafel
Ik bezoek Bas thuis om een aantal van zijn kurries te combineren met de NUNC Chillin’ in the sun - Weizen, Ginger Blond en 3e Helft Driepel - Tripel. De reusachtige keukentafel is natuurlijk de plek waaraan we de vier vers bereide kurries gaan eten. De grootte van de keukentafel verraadt de mate van bourgondisch leven. Het is de plek waar je vrienden en familie uitnodigt om er plaats te nemen voor goede gesprekken, lange avonden, goede bieren en lekker eten. Terwijl Bas de kurries klaar maakt, schenk ik de proefglazen met NUNC bier alvast in.
De proef op de som
De tafel gedekt met dampende borden in alle kleuren en geuren en parelende proefglazen koud bier, beginnen we de test. We eten de kurries in oplopende volgorde van pittigheid. Startend met een gele Thaise kurrie, vervolgens een Indiase rode kurrie, een pittige groene Thaise kurrie en als laatste een spicy Indiase zoete kurrie. Alle drie de bieren blijven goed overeind bij de gele Thaise kurrie. Je merkt dat de kruidigheid van de hop, specerijen en vergisting nadrukkelijk te proeven is en dat dit een samenspel van verschillende smaken oplevert.
We halen herinneringen op van gedenkwaardige tegenstanders, kleedkamerverhalen en avondjes stappen, als Bas de rode Indiase kurrie opdient. Bij deze kurrie, die wat pittiger en voller van smaak is, valt het op dat de kruidigheid van de Weizen begint te vervagen. De Ginger Blond en Tripel blijven bij dit gerecht vol van smaak. Bij de pittige groene Thaise kurrie komen de bittere tonen van de Ginger Blond en Tripel wat meer naar voren en vullen de hopsmaken de kruidigheid van het eten goed aan.
Met buikpijn van het lachen over oude koeien die uit de sloot gehaald worden, komen we bij het laatste en meest pittige gerecht: de Indian spicy kurrie. Bij deze bier- en spijscombinatie worden alle smaakpapillen overdonderd door de vele kruiden en pittigheid. Hierbij is het de Tripel die met het hoparoma en milde bitterheid een goede combinatie oplevert en erg goed smaakt.
Wat leert dit ons?
De Weizen past goed bij de milde kurries en zorgt voor een zoete smaak. De Ginger Blond smaakt erg goed bij de mildere en iets pittige kurries. Zijn karakteristieke gembersmaak is in combinatie met de kurries wat minder nadrukkelijk aanwezig. De Tripel laat zich bij alle kurries goed smaken, zelfs bij de pittige kurries prikkelen de hoparoma’s je smaakreceptoren en kun je genieten van een volle biersmaak.
Voor de beste smaakcombinaties combineer je de lichtere bieren bij de minder pittige kurries en de zwaardere bieren zijn lekker bij zowel de minder pittige als pittige kurries. Hou deze vuistregel dus aan als je de volgende keer je bierkeuze gaat maken bij je Aziatische hap!