Hoe valt NUNC craft beer in de smaak bij een biersommerlier?

Wie heeft de eer?

Door de meest smaakvolle bieren te brouwen, probeer ik jouw gezelligheidsmomenten met de mensen waar je om geeft, nóg mooier te maken. Veel positieve feedback op de NUNC craft bieren heb ik inmiddels al ontvangen van bierdrinkers en -kenners. Maar ik wilde nu ook wel eens de mening horen van een echte biersommelier.

Een biersommelier is iemand die gestudeerd heeft om bieren te proeven. Hij beoordeelt of bieren naar behoren gebrouwen zijn en of smaken goed in balans zijn. Uiteraard weet hij veel over de grondstoffen van bier en het brouwproces.

Rens Zwaans is zo’n biersommelier. Ik ken hem als voorzitter van het Brouwgilde Breda, waar zowel hobbybrouwers als professionele brouwers verenigd zijn om kennis en plezier van het bierbrouwen te delen. Rens was zo gastvrij om me bij hem thuis uit te nodigen en de NUNC bieren eens kritisch aan een proeftest te onderwerpen. Ik ben erg benieuwd wat hij er van vindt!

 

Hoe gaat een biersommelier te werk?

Aan de eettafel worden in schoongepoetste glazen de biertjes geschonken en bekeken. Met mini-zaklamp doorschenen om de helderheid en kleur goed te kunnen bepalen. En daarna met volle teugen geroken en uitgebreid geproefd. Eerst een klein slokje en vervolgens een grote slok die met veel kabaal alle hoeken van de mond en keel te zien krijgt, voordat deze wordt doorgeslikt. Bier proeven doe je, in tegenstelling tot wijn, wél met doorslikken. Een deel van de smaak van het bier is namelijk alleen achter in de keel waar te nemen. Uitspugen doe je dus niet, behalve als het niet te hachelen is natuurlijk!

Gedurende het proeven staat de blik van Rens op oneindig. Wellicht om zich goed te kunnen concentreren op alles wat er door zijn smaak en reuk geregistreerd moet worden. Rens proeft de bieren in een bepaalde volgorde. De lichtste bieren qua alcoholpercentage en kleur als eerst, en de zware en donkere bieren als laatst.

 

De NUNCjes getest

De NUNC Chillin’ in the sun - Weizen is als eerste aan de beurt en staat fier te wachten terwijl de frisse condensdruppels van het glas parelen. De caramelachtige kleur van dit bier voldoet aan de kleurnormstelling van een weizen. De smaak en mouthfeel is goed, maar het banaan-aroma in het bier mag naar de smaak van Rens nog wat meer naar voren komen. Daar ga ik mee aan de slag! 

Vervolgens proeft Rens de Ginger Blond (Enjoy together). Hij is aangenaam verrast door de verse gembersmaak en de goede balans hiervan met de sterkte van het bier. Dit ‘interessante’ bier verdient het predicaat: ‘hiervoor zou ik naar de winkel gaan om deze nog eens te kopen’. Dat is een groot compliment!

Hierna wordt de Tripel (3e Helft Driepel) ingeschonken, waarbij aan de bovenzijde van het glas een mooie schuimkraag ontstaat. Volgens de biersommelier is dit bier keurig in balans, heeft een wat Karmelietachtige smaak en een warmend alcoholgevoel. Een goede droge tripel waar je rustig van kunt genieten.

De Take it easy - Oaked Tripel is daarna aan de beurt. Vanwege het geroosterde eiken heeft dit bier een complexere smaak en kan daarom beter na een blond of tripel geproefd worden. De eiksmaak geeft volgens Rens een mooie toevoeging en een extra smaaklaag aan het Tripel bier.

Als laatste staat de Islay whisky infused Porter (Around the fireplace) klaar om geproefd te worden. Volgens Rens is de gekozen combinatie van Schotse whisky en porter erg goed. Maar deze porter zou wel wat meer body (meer mout/hoger alcoholpercentage) mogen hebben, om in de nasmaak op te kunnen boksen tegen de sterke smaak van de rokerige turfwhisky. Daar ga ik werk van maken! “As I write” staat er een batch van 1000 liter stout te gisten om over een aantal weken infused te gaan worden met Laphroaig whisky. Deze stout is qua receptuur het zwaardere broertje van de porter en zal deze gaan vervangen in het NUNC assortiment.

 

Goedgekeurd door de meester!

Het was erg leuk om mijn NUNC bieren door een echte bierkenner te laten proeven en beoordelen. Trots dat deze craft bieren de keur van de meester hebben doorstaan!

Rens, dank je wel voor je tijd, kennis en kunde. En natuurlijk voor de gezelligheid en de door jou zelf gebrouwen Saisonnekes. Proost!

Oudere post
Nieuwere post
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben je 18 jaar of ouder?

NUNC verkoopt geen bier aan jongeren onder de 18 jaar.

Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, zien we je graag terug!

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg
Winkel nu