Hoe moeilijk is blind bier proeven?

Blog: Blind bierproeven, hoe moeilijk is dat?

Je kent de gesprekken wel. Die vriend(in) die toch écht wel het verschil proeft tussen het ene pils en het andere. Als je hem of haar daadwerkelijk eens verschillende pilsjes laat proeven, blijkt dat deze zelfbenoemde fijnproever zelden de juiste pilsmerken weet te raden.

Dit is niet zo gek. Pils wordt vaak op dezelfde manier gebrouwen, in heel grote volumes tegelijk. Daarbij willen de grote pilsmerken een constante smaak aanbieden, ongeacht waar ter wereld je dit bier drinkt. Daarnaast hebben deze brouwers hun processen vergaand onder controle, zodat ze mogelijke variaties in water, mouten, hop en gist aan kunnen. Met andere woorden: de verschillende soorten pils lijken ook wel heel erg op elkaar! Die goede vriend(in) had dus beter een andere weddenschap kunnen afsluiten 😉.

Er zijn een aantal belangrijke factoren die invloed hebben op het vermogen om de verschillende smaken die in bier zitten, te onderscheiden. 

    • Wat eet je bij het bierproeven of wat heb je net gegeten? Bij eten met sterke smaken ben je minder goed in staat om de subtielere smaken in het bier te proeven. Oude kaas, worst of een pittig gerecht laten bijvoorbeeld weinig over van de kruidige en hoppige aroma’s van lichtere bieren zoals weizen, witbier, saison en licht blond. Deze hapjes kunnen wel weer bij zwaardere bieren gegeten worden, zoals een quadrupel of een stout.
    • De volgorde van het proeven van de bieren. Net zoals bij wijn- of whiskyproeverijen is het bij bierproeven van belang om de juiste volgorde van de te proeven bieren aan te houden. Een sterksmakend bier met hoog alcoholpercentage dreunt nog lang na voor je smaakpapillen. Proef je daarna een bier met een lager alcoholpercentage, dat minder bitter of kruidig is? Je zal dan denken dat het een heel flauw biertje is. De vuistregel voor een goede volgorde van een proeverij is: bouw op van laag tot hoog alcoholpercentage. Bier dat echter op andere smaakgebieden erg sterk is zoals hoge bitterheid, hoparoma of kruidigheid kunnen het best wat later in de proefserie gedronken worden. Heb je bijvoorbeeld een New England IPA met een heel sterke hopsmaak maar met een alcoholpercentage van 5%, dan kan je dit bier beter na een blond bier van 7% proeven.
    • Hoe is de proever eraan toe? Als de proever al de nodige drankjes op heeft, zal het lastiger zijn om zich te concentreren op het proeven. Ook verkoudheid, hooikoorts etc. bemoeilijken het vermogen om te kunnen proeven.

Nu is pils eenheidsworst en is dat lastig om de verschillende merken te herkennen door het te proeven. Zou dit met craft bier anders zijn? Ik ben met veel plezier lid van het Brouwgilde Breda, waar (thuis)brouwende bierliefhebbers regelmatig samenkomen om meer te leren over het brouwen van bier. Tijdens een mooie lentedag bij het brouwgilde heb ik de proef op de som kunnen nemen. Kunnen craft bierliefhebbers wel proeven welk bier ze drinken?

Een aantal verfente brouwers neemt deel aan de bierproeverij. De proeverij is blind, d.w.z. dat de deelnemers niet zien uit welke fles het bier geschonken wordt. Om de deelnemers een beetje op weg te helpen, is het bier in normale glazen geschonken waardoor ze het bier zelf wel kunnen zien. Dit omdat de kleur, transparantie en schuimvorming vaak al een indicatie geven, welk soort bier het zou kunnen zijn. Voor de bierproeverij worden tulpvormige glaasjes van 25cl gebruikt. Door de vorm van dit glas blijft het schuim langer stabiel en kan de geur van het bier goed geroken worden.

Om het nóg wat makkelijker te maken voor de deelnemers, zijn in deze bierproeverij alleen ‘gangbare’ bieren opgenomen, waarvan je mag verwachten dat de deelnemers deze al eens gedronken hebben.

De te proeven bieren (in volgorde):

  1. IJwit van Brouwerij ‘t IJ
  2. Duvel Tripel Hop Citra van Brouwerij Moortgat
  3. Mooie Nel IPA van Brouwerij Jopen
  4. Tripel van Brouwerij La Trappe

De deelnemers kunnen punten behalen door het noemen van het soort bier, het alcoholpercentage (waarbij ze 0,5% mogen afwijken) en tenslotte de brouwerij die het bier volgens hen gebrouwen heeft.

Dit bleek toch nogal lastig te zijn… Van de 10 deelnemers wist er slechts 1 deelnemer één juist bier te noemen! Het biersoort werden het best geraden: ongeveer 35% van de biersoorten werden herkend. Het alcoholpercentage bleek een stuk moeilijker te schatten te zijn. Dit werd in ongeveer 20% van de gevallen goed geraden.

Natuurlijk is dit geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. Het geeft wel aan dat bier herkennen door proeven alleen (en een beetje kijken) op z’n zachtst gezegd, niet eenvoudig is. Heb je vrienden die écht veel van craft bier (zeggen te) weten en beslist kunnen vertellen welk craft bier ze drinken? Doe dan ook eens een blind bierproeverijtje. Met bieren van uiteenlopende brouwerijen of juist uiteenlopende bieren van één brouwerij. Proef je hierbij de gemene deler in die bieren? Of de hand van de brouwer? Bierproeverijen zijn behalve gezellig ook heel leerzaam. Je leert actief proeven en komt met nieuwe bieren in aanraking. Daar kunnen alle Untappd-tijgers mooi hun tanden in zetten!

Een keertje een eigen bierproeverij organiseren voor je vrienden of familie? Bestel een variatie aan NUNC craft bieren en maak er samen een gezellige proefavond van.

Of lijkt het je leuk, leerzaam en vooral gezellig om met een (grote) groep vrienden, collega’s of familie een craft bier proeverij te laten verzorgen door NUNC? Neem dan contact op.

Oudere post
Nieuwere post
Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Ben je 18 jaar of ouder?

NUNC verkoopt geen bier aan jongeren onder de 18 jaar.

Wij vinden het belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. Wanneer je 18 jaar of ouder bent, zien we je graag terug!

Zoek

Winkelwagen

Je winkelwagen is leeg
Winkel nu