Het wordt buiten kouder en de dagen korter. De barbeque is onder zeil of opgeborgen in de schuur. De gezelligheid verplaatst zich naar binnen waar je met vrienden of familie ontspant, niet zelden aan de keuken- of eettafel. Een stevige maaltijd past bij deze tijd van het jaar. Een stoofpot is een heerlijk gerecht dat je in een grote portie kan bereiden om in de vriezer of koelkast te bewaren. Als je tafel vol zit met gasten hoef je de stoofpot alleen maar even op te warmen waardoor je snel met je gasten kan genieten van een hartverwarmende stoofpot.
Ingrediënten:
- 1 kg runderstoofvlees, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels bloem
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 1 flesje Around the fireplace stout bier (330 ml) van NUNC craft beer
- 2 kopjes runderbouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 2 grote aardappelen, in blokjes gesneden
- Verse peterselie, fijngehakt (optioneel, ter garnering).
Bereiding:
- Meng de bloem, zout en peper in een kom. Dep de blokjes stoofvlees droog met keukenpapier en rol ze door het bloemmengsel om ze gelijkmatig te bedekken.
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpot op middelhoog vuur. Bak het stoofvlees in porties aan beide kanten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
- Voeg de gehakte uien en knoflook toe aan dezelfde pot en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de plakjes wortel en bleekselderij toe aan de pot en bak ze een paar minuten mee tot ze iets zachter worden.
- Doe het gebakken stoofvlees terug in de pot. Giet het stout bier erbij en roer goed door, zodat eventuele aanbaksels op de bodem van de pot loskomen.
- Voeg de runderbouillon, tomatenpuree, laurierblaadjes, gedroogde tijm, gedroogde rozemarijn en Worcestershire saus toe. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de stoofpot sudderen met het deksel op de pan gedurende 1,5 tot 2 uur, of tot het vlees zacht en mals is.
- Voeg de blokjes aardappel toe aan de stoofpot en laat het geheel nog 30 minuten sudderen, of tot de aardappelen gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
- Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Garneer met verse peterselie voor het serveren, indien gewenst.
Serveer deze heerlijke stout bier stoofpot met frieten, vers brood of aardappelpuree.
Eet smakelijk!